1 Ocak 2013 Salı

IBSEN VE ONUN SANAT YANI

                                                  Henric Ibsen (1828 - 1906)


                         
                                                                
 


    Edebiyat anlayışının tiyatrodaki öncüsü, çağdaş tiyatronun   kurucularındandır. Aynı zamanda da  ''Norveçli '' oyun yazarı ve şairdir. Yüz seksen sekiz oyunun sahnelenmesin de yer alır. 1863’te Norveç’te Kristiana Tiyatrosu’nda sanat danışmanı olur fakat burs için yine hükümete başvurduğunda kendisine “burs değil, iyi bir dayak gerektiği” gibi bir yanıt almıştır. Tatlı İsteyenler adlı oyunun başarı kazanması üzerine hükümet yurt dışına geziye gidebilmesi için kendisine bu sefer mali yardımda bulunur.



 


                      Batı tiyatrosu üstünde derin etkiler bırakan ve dram sanatının en büyük ustalarından sayılan İbsen, kendi konumunu şu sözlerle yansıtır:

                      '' Yeni bir evrenin yaratılışına katkısı olanların başında geldiğim söyleniyor. Bense, tam tersine, yaşadığımız çağın birçok nedenden ötürü ancak bir takım yeni şeyler doğurabilecek, sona ermiş bir çağ olarak nitelenebileceğine inanıyorum.''


                                            Başlıca Eserleri


        - Peer Gynt (1867) 
        - Nora, Bir Bebek Evi (1879)
        - Hortlaklar (1881)
        - Bir Halk Düşmanı (1882)
        - Yaban Ördeği (1884) 
        - Hedda Gabler (1890)
        - John Gabriel Borkman (1896)
        - Biz Ölüler Uyanınca (1899)     










 

2 yorum:

  1. titanium steel vs titanium - TITanium Arts
    titanium steel vs titanium. We've got leatherman charge titanium to say this titanium jewelry piercing is the best titanium and titanium fitness titanium titanium rod in femur complications for the modern and improved user experience. Titanium Steel is ford escape titanium for sale

    YanıtlaSil
  2. Custom patches online represent a convenient and efficient way for individuals and businesses to personalize and enhance their garments, accessories, or promotional items. Through user-friendly platforms, customers can easily navigate the design process, choosing patch sizes, uploading custom artwork, and selecting color schemes. The online customization experience often includes real-time previews, allowing users to visualize their designs before placing an order. This seamless process ensures accuracy and satisfaction with the final product.

    YanıtlaSil