2 Ocak 2013 Çarşamba

Francis Bacon





                                                                

                             Francis Bacon

 

                           

  

HAYATI:

    Francis Bacon 22 Ocak 1561'de doğmuştur. Kraliçe 1. Elizabeth zamanında adalet bakanlığı yapan Nicholas Bacon'ın oğludur. Şimdilerde her nekadar Francis Bacon'ın ünü babasınınkini gölgede bıraksada, babası Nicholas Bacon sıradan birisi olmaktan öte dönemin ünlü ve önemli isimlerindendi. Bacon 12 yaşında girdiği Trinity Collage Cambridge'de skolastik felsefeyle tanıştı. Skolastik felsefeyle tanışmasıyla birlikte skolatik felsefeye olan karşıt fikirlerinide burada filizlendirdi. 1576 yılında Hukuk okumaya başlayan Bacon, Fransa'daki bir İngiliz elçisinin yanında çalışması için teklif aldı vede teklifi geciktirmeden kabul etti. Bu esnada Hukuk ögreniminede ara veren Bacon Fransa'da kendini geliştirmekte vede felsefeye olan aşkını iyice körükledi.  1579 yılında babasının ölüm haberini alan Bacon, apar topar İngiltere'ye geri dönüş yapmak zorunda kaldı ancak cepleri tamamiyle boştu. Onun için tek seçenek Hukuk öğrenimine devam etmekti nitekimde öyle yaptı. Hukuk öğrenimini tamamlayan Bacon avukatlık yapmaya başladı. Ancak eskiden alıştığı lüks yaşantısına özlem çektiği için bir yandan da siyasi bir kariyer için çalıştı. 1584 yılında Parlementoya seçildi.  
    Essex kontuyla çok yakın bir arkadaşlığı olan Bacon Essex kontunun Kraliçe 1. Elizabeth'i devirmek için kurduğu planlar yüzünden fikir ayrılığına düştü ve arkadaşlıkları bozuldu. Kraliçeye bağlılığı güçlü olan Bacon arkadaşını uzun süre fikrinden vaz geçirmeye çalıştı ancak başarısız oldu. Kraliçeye başarısız bir suikast düzenleyen Essex kontu tutuklandı ancak Bacon'ın çabalarıyla salıverildi. Salıverilmesinin ardından tekrar bir suikast girişiminde bulunan Essex kontu tekrar tutuklandı ve bu sefer suçlu bulunarak idam edildi. Bu sıralarda Bacon için herşey yolundaydı ve yıldızı iyice parlıyordu. Kraliçeye olan derin bağlılığı kariyer açısından büyük fırsat kapılarını açıyordu.
1603 yılında Kraliçenin veliahtı 1. James'in tahta geçmesiyle önemli mevkilere terfi eden Bacon       ''Sir'' ünvanını aldı. 1606 yılında başsavcı, 1618 yılındada İngiltere başyargıcı oldu. Kariyerinin zirvesinde rüşvet suçlamasıyla suçlandı ve suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede her ne kadar fazla kalmamış olsada, Parlementoda yahut herhangi bir siyasi konumda bulunmasın mümkün değildi onun için. Siyasi hayatının bitişiyle birlikte kendini aşık olduğı felsefi düşünceleriyle buldu ve kalan ömrünü felsefeye adadı. 1626 yılında zatürree olduğu düşünülen hastalık dolayısıyla vefaat etti.

 Düşünceleri:

   Bacon'ın felsefi düşüncesinin temelinde bilim vardır. Eserlerinde bilimin insanları aydınlatma ve geliştirme özelliğini savunmuştur. O'na göre bilim, doğanın özüne yönelmelidir. Doğayı deneyle kavramaya çalışmıştır. Pragmatizm ile sonuçlanacak olan deney temeline dayanan İngiliz felsefesinin ilk tohumlarını atmıştır. Bacon için bilimin başlıca yöntemi tümevarımdır. Yapıtlarıyla bilimin ve felsefenin gelişimini göstermiş, aynı zamandadoğa ve akıl arasında bir bağ kurulabileceği fikrini yerleştirmiştir. Günümüzdeki ötenazi kavramını en benzer şekide savunan ilk kişide O'dur. Bacon için doktorun görevleri sadece tedavi edip iyileştirmek değildir. İyileşme olmadığı durumlarda hastaya rahat ve kolay bir ölüm sağlamakla mükellef olduğunu belirtir.


Eserleri:

 Bacon'ın siyaset ve felsefe alanında üne kovauşturan eseri ünlü ''Denemeler''idir (Essays). 1597 yılında basılan bu eser yine Bacon tarafından genişletilmek üzere düzeltmelere uğramış, 1612 ve 1625 yılında tekrar basılmıştır. Bu eser sayesinde İngiliz edebiyat tarihinin vazgeçilmez ve ünlü isimlerinden olmuştur. Denemeler dışında olan eserleride şunlardır; Bilimin İlerlemesi, Novum Organum, Yeni Atlantis, Magna Instauratio. Magna Instauratio adlı eserini bitiremeden vefat etmiştir.


Kaynakça:  tr.wikipedia.org


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder